2025

Oosterscheldekreeft

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat deze kreeft een unieke DNA-structuur heeft, anders dan alle andere kreeftensoorten ter wereld. Dit geeft hem een fijnere, zachtere smaak die je nergens anders proeft.

Nu even niet

De Ierse Alternatieven

De lente lonkt, de paastafels worden gedekt, en traditiegetrouw zouden we nu uitkijken naar het begin van het Oosterscheldekreeftenseizoen. Maar dit jaar klinkt er een ander verhaal. Bij d’Ouwe Smisse, van oudsher trots lid van de Kreeftenkring, serveren we in 2025 Ierse kreeft – een bewuste keuze met een verhaal dat zowel feestelijk als urgent is.

Een Donker Randje

Afgelopen week had de jaarlijkse opening van het kreeftenseizoen moeten plaatsvinden, georganiseerd door Stichting Promotie Oosterscheldekreeft. Maar het evenement werd afgelast. Waarom? Omdat het slecht gaat met de kreeftenpopulatie. Een zorgwekkende ontwikkeling voor iedereen die deze delicatesse een warm hart toedraagt. Toch was er ook een lichtpuntje. Stichting Oosterscheldekreeft Zierikzee besloot haar eigen viering wél door te laten gaan, met kreeften uit het Grevelingenmeer. "Het is niet normaal hoeveel kreeften we hier in het water vinden," klonk het hoopvol. Maar zelfs dat goede nieuws verandert niets aan de grotere trend: de Oosterscheldekreeft staat onder druk
Bij d’Ouwe Smisse hebben we altijd met trots Oosterscheldekreeft geserveerd. Maar dit jaar doen we iets anders. Niet omdat het moet, maar omdat het hoort. Duurzaamheid betekent soms keuzes maken die verder gaan dan traditie. De Ierse kreeft die wij serveren is van uitstekende kwaliteit, met een vergelijkbare smaak en textuur, maar zonder de ecologische twijfels.